28 Tem 2012

Dünya Hepatit Günü




Hepatit hastalığının hızla yayılması nedeniyle, Hepatit konusunda bilinci artırmak amacı ile,  WHO (Dünya Sağlık Örgütü)  28 Temmuz gününü Dünya Hepatit Günü olarak ilan etti.




WHO verilerine göre:


Bir yıl içerisinde;



tahmini1.4 milyar Hepatit A vakası, tahmini 2 milyar kişi Hepatit B virüsünden etkileniyor  ve en az 130 milyon kişi Hepatit C virüsünden kronik olarak etkileniyor. (Detaylarına WHO sayfasından ulaşabilirsiniz.)


Dünyada yaşayan 12 insandan birisi Hepatit taşıyor. Türkiye'de Hepatit B taşıyan nüfusun %5'ini oluşturuyor, C taşıyan ise %1.



TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ'nden UZM.DR.CEM ŞAHAN'ın Hepatit konusundaki aydınlatıcı bilgilerini paylaşmak istedim:





Hepatit, basitçe, ‘karaciğerin iltihaplanmasıdır’ denebilir. Buna sebep olan pek çok etken vardır. Kronik (uzun dönemli) hepatitin en sık görülen sebebi ise viral enfeksiyonlardır. Hepatit B ve C, bu tip viruslardır ve dünyada yılda ortalama bir milyon insanın ölümüne sebep olmaktadırlar. Tüm dünyada yaklaşık 500 milyon kişi kronik hepatit B ve C virusları ile enfekte durumdadır ve bunların üçte biri her iki virusu da taşımaktadır. Hepatit C’nin aksine, hepatit B etkin bir aşılama ile engellenebilir.
Hepatit B virusu, enfekte kan ile direkt temas veya anne sütü, ter, semen ve göz yaşı gibi vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Hepatit C ise enfekte kan ile direkt temas sonucu bulaşır, ancak diğer vücut sıvıları aracılığı ile bulaş nadirdir. Pek çok insanda hepatit B ve C ile temas sonrası semptom görülmez ve bu durum da bulaştırıcılık olasılığını arttırır. Başlıca bulaş yolları şöyledir:
•Kan ve kan ürünlerinin ilgili hastalıklar açısından taranmadan nakli (pek çok ülkede kanların nakil öncesinde taranması işlemi, 1990 yılından beri yapılmaktadır.)
•Steril olmayan cihazlarla yapılan tıbbi girişimler
•Anneden çocuğa geçiş
•İlaçların aynı enjektörle paylaşılması
•Nefes yolu ile alınan kokainin bulunduğu kağıtların ortak kullanımı
•Traş bıçaklarının, diş fırçalarının ve diğer kişisel temizlik araçlarının ortak kullanımı
•Steril edilmemiş cihazlarla yapılan dövmeler ve piercing’ler
Korunmadan cinsel ilişki de çok sık görülen ve önemli bir geçiş yoludur. Eğer partnerden emin olunamıyorsa, hepatit testi yaptırmak hayati öneme sahiptir. Aşılanma, hepatit B virusundan korunmada önemli bir adımdır ve 1980 yılından bu yana bir milyon dozdan fazla aşı kullanılmış ve % 95 vakada etkili sonuçların alındığı bildirilmiştir. Hepatit C’ye karşı ise henüz bir aşı geliştirilememiştir.
Hastalığın tanısında, kanda, HBsAg aranır. Bu antijen virusun parçasıdır ve bulaşdan 6-12 hafta sonra kanda tespit edilebilir. HBsAg kanda görülüyorsa, bu ‘enfeksiyon var’ demektir ve doktorlar, hastalığın eski mi yeni mi olduğunu anlamak için ileri test isteyeceklerdir. Vücudumuzun virusu yok etmek için ürettiği ve antikor olarak bilinen HbsAb molekülüne kanda rastlanırsa, bu bağışıklığı gösterir ve gelecekteki hepatit B virus enfeksiyonlarına karşı korunmanın oluştuğu bilgisini verir.
Hepatit C için ise vücudumuz tarafından üretilen savunma yapılarına, yani AntiHCV antikorlarına bakılır. Kanda bu antikorun görülmesi iki anlama gelir: Ya yeni bir enfeksiyon vardır, ya da kişi hastalığı geçirmiştir ve bağışıklık doğal yollardan sağlanmıştır. Antikor pozitif ise virusun kendisine bakılır (HCV RNA). Eğer bu da pozitif ise hepatit C hastalığından bahsedilir.
5 milyon insanın hepatit B ve C ile karşı karşıya olduğu Türkiye’de devletin, sivil toplum kuruluşları ve toplumun her ferdinin, bu büyük çaptaki hastalıkla mücadeleye katılması gerekiyor. Medyanın, toplum önderlerinin, sanatçıların, politikacıların, sporcuların, bilinçlendirici faaliyetlere ve kampanyalara aktif katılımını bekliyoruz..













10 yorum:

  1. İtiraf edeyim, hiç beni çeken bir yazı olmadığından okumadım.
    Ama, seni yeni yazılarla görmek mutlu etti. Belirtmek için yazasım geldi. Hoşgelmişsin o zaman. ehehe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demek öyle...:)))
      ama ben daha bir hafta kadar yokum...:)))

      Sil
  2. Abimin başına talihsiz bir olay gelmişti 2-3 yıl önce.
    20 yıldır gittiği berberde, kazara ensesindeki ben kesilmiş.
    50 kg'ya düşmüştü ve 1 ay Ege Ün. yatmıştı.
    Ucundan döndük hepatit yüzünden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyük geçmiş olsun ve bir daha da gelmesin...

      Sil
  3. Allah korusun diyorum, çok gizli bir hastalık bağaşıklı sistemimizi çökertür derler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geerçekten Allah korusun demekten öte bir şey demek çok zor çünkü çoğunluklar önem verip de dikkat etmiyorlar

      Sil
  4. Olsun, arada görünüp gitmen de bir şey. ehehe.

    YanıtlaSil
  5. bende küçükken hebatit A-B-C den birini geçirmiştim..
    Sarılık deniyordu sanırım..
    Benim geçirdiğim zararsız olanıymış..
    Bilinçli olmakta fayda var..
    Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...